Két újabb kurd politikus mehet börtönbe Törökországban

A török törvényhozás csütörtökön a Népek Demokratikus Pártja (HDP) két újabb képviselőjét fosztotta meg képviselőségével, és ezzel mentelmi jogától. A baloldali kurdpárt két hónappal az előrehozott választások előtt így tovább gyengül.

A HDP a legutóbbi, 2015 őszén tartott, országgyűlési választásokon összesen 59 mandátumot szerzett, ám 11 személyt ezek közül már „kigolyóztak”. A korábban második legnagyobb ellenzéki párt harmadik helye csúszott vissza.

A most székétől megfosztott két képviselőt korábban rágalmazás és terrorizmus támogatása miatt ítélte el egy török bíróság. Mivel a törvényhozás most megfosztotta őket a védelmet nyújtó képviselőségtől, így feltehetően börtönbe kell vonulniuk. A rágalmazásért elítélt Osman Baydemir elvileg még szabadlábon van. Ám a terrorizmussal összefüggő vádak miatt elítélt Selma Irmak a párt közlése szerint megkezdte büntetése letöltését.

Török médiaértesülések szerint egyébként a héten egy újabb HDP-s honatyát ítéltek el, aki 8 év börtönt kapott, terrorszervezeti tagság miatt. Hét kurd politikus pedig jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: Reuters