Törökország: terrorizmus vádjával vették őrizetbe a kurd kismamát

A Diken Hírügynökség jelentése szerint Ayşe Çelik, kurd tanárnőt, és kismamát (egy hat hónapos kisbaba édesanyja) terrorizmus támogatásának vádjával vették őrizetbe múlt héten a török hatóságok.

Celiket 2017 áprilisában egy év, három hónapos, letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy török bíróság, melyet később a fellebbviteli bíróság is helyben hagyott. A pontos vád ellene: terrorizmus és terrorista csoport dicsőítése. Valószínűleg emiatt vitték most el a rendőrök.

Ayse Celik, diyarkabari kurd tanárnő Beyazik Öztürtk, török médiaszemélyiség „Beyaz Show” nevű műsorának volt vendége, még 2016 őszén. A nő a felvételen arról beszélt, hogy véget kell vetni a Törökország délkeleti, kurdok lakta területein folyó fegyveres összecsapásoknak, és békés rendezésnek kell következnie: „Ne hagyjátok meghalni a gyermekeinket!”-nyomatékosított Celik. „Tudjátok, mi folyik ennek az országnak a keleti felén? Amit ott történik, azt a tévé elferdíti. Ne maradjatok némák! Mutassatok több együttérzést! Legyetek emberek! Lássatok, halljatok minket! Segítsetek! Azokhoz a tanárokhoz fordulok, akik elmenekültek: hogyan tudtok majd ide visszatérni a gyerekekhez? Hogyan néztek majd a gyermekek ártatlan szemébe? Milyen szörnyű! Ne hagyjátok meghalni az embereket! Ne hagyjátok meghalni a gyermekeinket! Ne hagyjátok sírni az anyákat!”-tette hozzá, mire a közönség tapsviharban tört ki, a műsorvezető pedig támogatásáról biztosította Celiket. A műsor után azonban a diyarkabiri rendőrhatóság nyomozást indított a tanárnő és a tévés ellen, terrorizmus támogatásának vádjával („terrorizmus és terrorista szervezet dicsőítése”).

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az 1980-as évek óta folytat gerilla-, és terrorakciókat Törökország délkeleti, kurdok lakta területein. Ankara és a PKK között egy ideig fegyverszünet állt fenn, ám annak 2015-ös összeomlása a konfliktus egyik legvéresebb szakaszát nyitotta meg, amely a mai napig tart. A PKK-t többek között Törökország, az USA és az EU is terrorszervezetként tartja számon. 

Forrás: Turkey Purge