Tiltakozik a török kormány Erdogan testőreinek vád alá helyezése miatt

Ankara hivatalos közleményben tiltakozik amiatt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több török állampolgár ellen is vádat emeltek, köztük Recep Tayyip Erdogan, török elnök testőrei ellen is.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk 19-re emelkedett azon török állampolgárok száma, akiket a washingtoni török követség előtti összecsapások miatt helyeztek vád alá.

„A leghatározottabban tiltakozunk az igazságtalan és elfogult bírósági döntés ellen, mely olyanokat is megvádol, akik ott sem voltak, és még sosem jártak az USA-ban. Ez egyes amerikai politikai körök törekveiseinek része”-áll a törökországi külügyi tárca hivatalos közleményében.

Érdekesség, hogy a verekedésben érintettek egyike majdnem húsz éve menekült el Törökországból, és kért menedékjogot Kanadában. Állítása szerint vallásossága miatt hátrányok érték Törökországban, és letartóztatás fenyegette, mert egy iszlamista párt tagja volt. Annak ellenére, hogy most részt vett Erdogan ellenfeleinek megverésében, a férfi nem akar visszatérni hazájába. Úgy véli: besoroznák, és a kurdok elleni harcokba küldenék (a parkban összevert ellenzékiek nagyrésze is ehhez a kisebbséghez tartozik egyébként).

Ankara álláspontja szerint az incidens az amerikai hatóságok felelőssége, akik engedélyezték a kurd (Erdoganék olvasatában: „terrorista”) tüntetők rendezvényét a követség közvetlen közelében. Törökország jogi lépésekkel is megfenyegette Washingtont.

Forrás: The Times