Folytatódik a Görögországba menekült török katonák ügye

A görög legfelsőbb bíróság befogadta a kormányzat fellebbezését, így újratárgyalja a 2016-os török, sikertelen katonai puccskísérlet miatt Görögországba menekülő nyolc katonatiszt egyikének menedékkérelmét.

A nyolc katona egyikének egy görög bíróság megadta a politikai menedékjogot, ám Athén kérésére egy fellebviteli bíróság felfüggesztette azt. A legfelsőbb bírói fórum most ezt szeretné tisztázni.

Athén nehéz helyzetbe került, miután az országban politikai menedéket kérő török katonatisztek egyike megkapta a menedékjogot. A katonákat Törökországban azzal vádolják, hogy részt vettek a 2016-os sikertelen puccskísérletben. Ankara úgy nyilatkozott: a görög kormánynak fel kell készülnie a „negatív következményekre”. A 2016 július 15.-ei török katonai puccskísérletet követő napon egy helikopter szállt le görög területen. Ezzel utazott a nyolc török katonatiszt. Politikai menedékjogért folyamodtak, melyet egy görög bíróság egyiküknek megadott, majd visszavont (róla van szó most). A katonák úgy vélik, életük veszélyben lenne, amennyiben visszatérnének hazájukba. Ankara azonban folyamatosan követeli kiadatásukat Athéntől. A dolgot bonyolítja, hogy az egyik athéni rendőrőrsön őrizetben tartott katonák kiadatását megtiltotta a görög legfelsőbb bíróság.

A menedékjogot kapott tiszt szabadlábon van, társaival ellentétben, mégsem vett részt tárgyalása első napján. Ügyének kimenetele a többiek sorsát is érintheti.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Forrás: The New York Times