Felmentették a katonai puccsal viccelődő török szépségkirálynőt

Meglepő fordulat állt be a korábbi szépségkirálynő, Itir Esen ügyében: egy török bíróság felmentette a 2016-os sikertelen katonai puccskísérlet áldozatainak megsértésének vádja alól.

Korábban írtunk arról, hogy megfosztották koronájától a 2017-es „Miss Törökország” cím birtokosát, miután kiderült, hogy a kormánynak nem tetsző módon nyilvánult meg a tavaly nyári katonai puccskísérlettel kapcsolatban. A tavalyi győztest is „trónfosztották”: ő Recep Tayyip Erdogan elnököt „inzultáló” verset tett ugyanis közzé.

A 18 éves Itir Esen idén júliusban, az államcsíny első évfordulóján havivérzését hasonlította az összecsapásokban elhunytak áldozatához: „A mártírokhoz hasonlóan én is a véremmel jelöltem meg e napot!”-szólt a modell Twitter-üzenete, amelyre akkor derült fény. Később eljárás is indult ellene.

A bűnösségét mindvégig tagadó Esent most a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette. Igaz „koronáját” így sem kapja vissza.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), majdnem 130 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The New York Times