Egyre több a török menedékkérő Németországban

Egyre több török állampolgár kér politikai menedékjogot Európában, főleg Németországban. Erdogan boszorkányüldözése fokozódó mértékben érinti a gazdasági, média, katonai társadalmi, és értelmiségi elitet is.

Csak júliusban 620 török kért, csak Németországban menedékjogot. Ez körülbelül 40%-os emelkedés az előző hónapi számokhoz képest. Míg 2015-ben alig kétezer, tavaly már több, mint 5000 török állampolgár menekült német földre. Az idei szám is túllépte nyáron a háromezret. Olyan esetek is előfordulnak, hogy politikai indokból megvádolt bírák szöktek át a határon, embercsempészek segítségével. Szakértők szerint agyelszívással ér fel Törökország számára ez az exodus.

„Nagyon elszomorít, hogy el kell hagynom a hazámat. (…) De legalább Erdogantól már biztonságban vagyok. Idáig nem ér el a keze.”-idézi a The London Times, brit napilap az előző bekezdésben említett egyik bírót. A férfi a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő napon került rá a hatóságok feketelistájára. Hónapokig bujkált, majd az év végén, embercsempészek segítségével kelt át Görögországba.

Német lapinformációk szerint az országban szolgáló több török rendőrtiszt, katonatiszt, sőt még egy hírszerző is menekékkérelmet adott be Berlinben. Emellett több, mint 500 diplomata, és köztisztviselő (és családjaik) kérelmezték a státuszt Németországtól.

A német külügy nemrégiben hozta nyilvánosságra a fenti adatokat. Ankara pedig folyamatosan követeli a disszidensek kiadatását, az ellenzék támogatásával vádolva meg Berlint.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak. 

Forrás: The Times