Razzia Izmirben: több mint 100 házat rohant meg a török rendőrség

A T24, török hírforrás információi szerint vasárnap korareggel rendőrségi razzia volt Izmirben, melynek során a hatóságok több mint 100 házat rohantak meg, és összesen 72 személyt vettek őrizetbe, Gülen-támogatás vádjával.

A vádak szerint a most őrizetbe vettek kapcsolatban álltak a Hizmettel, illetve segítették annak börtönbe került tagjait, és családjaikat. A török rendőrség terrorellenes részlege és a titkosszolgálat emberei 118 házba rontottak be vasárnap reggel Izmirben, és itt történtek meg a letartóztatások.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), majdnem 130 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge