Bevonták a kurdpárt társelnökének útlevelét a török hatóságok

A török hatóságok szombaton feltartóztatták Sezai Temellit az isztanbuli Atatürk Nemzetközi Reptéren, és bevonták az útlevelét. A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) társelnöke Brüsszelbe indult, amikor közölték vele: úti okmánya már nem érvényes.

A kurd politikus csupán az intézkedés után órákkal tudta meg annak okát: mivel a 2016-os, sikertelen katonai puccs után hozott rendkívüli rendelkezések alapján bocsájtották el korábbi állásából, így útlevele bevonhatóvá vált. Ez történt meg most.

„Csak tegnap jelentettük be, hogy kit jelölünk a júniusi választásokon elnöknek. Jelöltünk (Selahattin Demirtas) most nem lehet velünk, ugyanis börtönben van. Én pedig külföldre indultam, de nem tudok menni, mert érvénytelenítették az útlevelemet. Pártunk ellen ismét rendőri atrocitás történik. 6 ezer párttagunk van börtönben!”-mondta Temelli a médiának.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: Turkey Purge