Megint török menekülteket vettek őrizetbe a görög határon

A Hürriyet információi szerint hat török állampolgárt vettek őrizetbe Drinápoly környékén, akik illegális határátlépéssel akartak Görögországba jutni.

A letartóztatott személyek között olyan tanárok is voltak, akiket korábban feltételezett Gülen-kapcsolataik miatt bocsájtottak el állásukból. Most a tavalyelőtt nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő üldöztetési hullám elől akarhattak Európa menekülni. Mind a hatuk ellen letartóztatási parancs volt érvényben, körözés alatt álltak.

A tisztogatások kezdete óta egyre többen próbálkoznak illegális utón elmenekülni az országból. Ez azonban veszélyes: februárban például egy hajó felborult, a menekültek pedig megfulladtak.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The London Times