Gülen-vád: 64 török egyetemi dolgozót börtönöztek be

A denizli Pamukkale Egyetem összesen 64 dolgozóját ítélték különböző hosszúságú szabadságvesztésre a hétvégén Törökországban. A Hizmet-szimpátiával vádolt gyanúsítottak ügyében vasárnap hirdetett ítéletet a denizli bíróság.

18 hónap volt a legrövidebb, 9 év pedig a leghosszabb időtartamú börtönbüntetés a hétvégi ítéletek szerint. Összesen 64 személyt ítéltek el, a 114 vádlottból. 48 felmentő ítélet született. Három esetben pedig a bíróság elrendelte a perújrafelvételt.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge