Gülen-vád: folytatódik a tisztogatás

A múlt héten összesen 93 tanár, és 96 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban, jelentette az Anadolu Hírügynökség. Előbbi csoport tagjai főleg Hizmet-iskolákban tanítottak, utóbbiak pedig vadászpilóták voltak.

A tavalyelőtt nyári, sikertelen katonai puccskísérlet, és a Hizmet-támogatásával vádolt közel 200 személy közül a 65 katonát már biztosan őrizetbe vették. A többiek kézre kerítése érdekében országos rendőri akció indult.

Az egyik nyomozás keretében összesen 96 katona – közülük 91 pilóta – ellen adtak ki elfogatóparancsot, akik közül 65-öt gyorsan sikerült őrizetbe venni. A másik nyomozás keretében pedig összesen 93 tanár ellen bocsájtottak ki körözést. Nem tudni, közülük hányat tartóztattak le ezidáig. Az első parancsot az izmiri, a másodikat az ankarai ügyészség adta ki.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.            

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: The New York Times