Török honatyákat fenyeget Erdogan párttársa

Mustafa Elitas, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti képviselője és frakcióvezető-helyettese megfenyegette képviselőtársait: ne merészeljék „Gülen követőit” barátként üdvözölni a közelgő vallási ünnepen, tudta meg a Turkish Minute, török ellenzéki lap. Elitas – aki az AKP helyi elnöke is Kayser városában – azt javasolta: inkább jelentsék fel őket a rendőrségen. Az iszlám vallás egyik fontos ünnepe a pénteken kezdődő áldozati ünnep (törökül: kurban bayrami).

A politikus pártja csütörtöki, kayseri rendezvényén beszélt arról, hogy bizonyos csoportokkal nincs, nem lehet békés együttlét, még egy vallási ünnepen sem. Szerinte ilyenek Gülen támogatói is, akik ellenségek, és még a közelgő szakrális időszakban is így kell őket kezelni.

„Ellenségesen kell nekünk is viszonyulni Gülen hívei felé, hisz ők Törökország egységét pusztítanák el!”-jelentette ki Elitas, aki szerint a Hizmet semmiben sem különbözik a kurd szeparatistáktól, vagy a magát „Iszlám Államnak” (IÁ/IS) nevező dzsihadista terrorszervezettől.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Képünkön Elitas baloldalon látható, az Erdogan által azóta már önállósága miatt elmozdított volt török miniszterelnök, Ahmet Davotoglu oldalán.

Forrás: Stockholm Center for Freedom: SCF