Merkel: ideje változtatni Törökország-politikánkon!

Angela Merkel, német kancellár szerint itt az ideje változtatni Németország Törökország-politikáján, miután a kis-ázsiai állam újabb német állampolgárokat vett őrizetbe.

Korábban írtunk arról (linkeld légyszi!), hogy csütörtökön két újabb német állampolgárt tartóztattak le egy dél-törökországi üdülőhelyen. Számuk ezzel már összesen tizenkettőre emelkedett. Berlin tájékoztatása szerint eddig nem sikerült kapcsolatba lépni velük.

Merkel az esetre reagálva elmondta: az őrizetbe vételek valószínűleg politikai indíttatásúak, és nélkülöznek minden jogi alapot. A kancellárasszony szerint éppen ezért talán ideje lenne újragondolni hazája viszonyát Ankarával. A politikus szerint erőteljes válaszlépésre van szükség. Merkel többek között leállítaná a török-európai vámegyezmény további bővítését.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt egy évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. Februárban egyébként egy, az ország délkeleti felén folyó kurd konfliktusról tudósító német-török kettős állampolgárt is őrizetbe vettek a török hatóságok, tovább mélyítve ezzel a konfliktust.

Forrás: BBC