Börtönben marad a kudpárt vezetője

A választásokig szinte biztosan börtönben marad Selahattin Demirtas, a kurdbarát baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) elnökjelöltje. A HDP és a többi ellenzéki párt hiába kérte tehát szabadonbocsájtásá. A HDP-sek múlt héten nyújtották be indítványukat, melyben a választási szabadságra hivatkoztak. Ezt azonban a török igazságszolgáltatás elutasította.

Ayşe Acar, HDP-s képviselő, és néhány más politikus beadványát az ankarai bíróság azzal utasította el, hogy Demirtas börtönben maradását sokkal több tényező indokolja, mint szabadon bocsájtását.

Demirtasnak nem sok esélye maradt tehát arra, hogy szabaduljon, így valószínűleg a börtönből kell kampányolnia. Ezt leginkább ügyvédein keresztül teheti majd meg.

Demirtas népszerű kurd jogvédő és ügyvéd, akit azonban hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Demirtast azzal vádolják, hogy a Törökország kurdok lakta területein gerilla-, és terrorakciókat végrehajtó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai vezetője és támogatója lenne: Ankara ugyanis a HDP-t a PKK politikai szárnyának tekinti.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az 1980-as évek óta folytat gerilla-, és terrorakciókat Törökország délkeleti, kurdok lakta területein. Ankara és a PKK között egy ideig fegyverszünet állt fenn, ám annak 2015-ös összeomlása a konfliktus egyik legvéresebb szakaszát nyitotta meg, amely a mai napig tart. A PKK-t többek között Törökország, az USA és az EU is terrorszervezetként tartja számon.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Turkey Purge