Ezúttal Szudánban tartóztattak le egy török állampolgárt

Szudánban őrizetbe vették Memduh Çıkmaz, török üzletembert, majd erőszakkal Törökországba deportálták. Cikmaznak a Gülen-mozgalommal összefüggő vádak miatt kell 10 éves letöltendő szabadságvezstésésének letöltését.

Pénteken számolt be arról a török állami média, hogy Cikmaz és 20 társa ügyében született ítélet. A per vádlottjait a Hizmettel való vélt, vagy valós kapcsolataik miatt fogták perbe. Cikmaz 10 éves börtönbüntetést kapott.

Az üzletembert tavaly ősszel vették őrizetbe a szudáni fővárosban, ahol üzleti ügyben járt éppen. Nem sokkal ezután a szudáni hatóságok kiadták Ankarának, ahol meg kell kezdenie büntetése letöltését.

Ez az eset hasonló azokhoz, amikor a török kormány már idegen országokban is vadászik Gülen követőire: kiadatják, vagy egyszerűen elrabolják őket. Több emberjogi szervezet figyelmeztetett arra: az egyes államok ne adják ki őket Törökországnak.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge