„Berlin törődjön a maga dolgával!”

Mevlut Csavusoglu, török külügyminiszter a napokban arról beszélt: Berlinnek a „maga dolgával kellene törődnie”, a Törökországban letartóztatott német állampolgárok sorsa ugyanis török belügy. Mindeközben Angela Merkel, német kancellár közölte, hogy nem támogatja a török-európai csatlakozási tárgyalásokat. A két ország viszonya mélypontra került.

Török diplomaták többször is élesen elítélték Németországot, amiért az politikai indíttatásúnak nevezte a múlt héten, Törökországban őrizetbe vett két német állampolgár ügyét. Ankara figyelmezette Berlint: ne ártsák bele magát a török belügyekbe.

„Akárhányszor őrizetbe veszünk egy puccsistát, Németország felháborodik. De hát mit is kellene tennünk? A németek azt mondják: ne tartóztassátok le az állampolgárunkat! De hát ezek török állampolgárok is!”-idézte az Anadolu hírügynökség, Mevlut Csavusoglu, török külügyminiszter szavait. A politikus szerint az egész ügy egyszerűen nem tartozik a németekre.

A német-török diplomáciai összecsapás újabb állomáshoz érkezett. Múlt héten ugyanis a török hatóságok letartóztattak két német állampolgárt Antalyában (linkeld légyszi!). Ankara szerint kettős állampolgárokról van szó, Berlin azonban állítja: az őrizetbe vett személyek csupán német útlevéllel rendelkeznek. Egy azonban biztos: mostmár 55-re emelkedett a Törökországban fogvatartott német polgárok száma. Többségük egyébként valóban török származású kettős állampolgár.

A török külügyérhez a kormányfő is csatlakozott egyébként, aki egyetértett vele abban, hogy Berlinnek nincs joga a török belügyekbe avatkoznia. Mindeközben a szeptember végi német választások vasárnapi tévévitájában mindkét jelölt úgy vélekedett: véget kell vetni a török-európai tagsági tárgyalásoknak (linkeld légyszi!).

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt egy évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött.

Forrás: Deutsche Welle-DW