Börtönbüntetést kapott egy török segélyszervezet vezetője

Elítélték a Kimse Yok Mu nevű, Hizmethez köthető török segélyszervezet korum-tartományi képviselőjét. A médiában „E.A.” néven szereplő férfi 9 év, 8 hónap letöltendő szabadságvesztést kapott.

Múlt pénteki török médiahírek szerint „E.A.”-t egy 20 vádlottat érintő perben ítélte el az észak-törökországi tartomány bírósága, Gülen-szimpátia miatt. A hivatalos vád „terrorszervezeti tagság” volt, hiszen Ankara terrorcsoportnak bélyegezte a Hizmetet.

A Kimse Yok Mu – melynek a férfi a korumi irodáját vezette – a Gülen-mozgalom segélyszervezeteként funkcionált, annak 2016-os betiltásáig.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge