Ismét török menekültek fulladhattak egy folyóba

A Kronos, török hírportál hétfői állítása szerint egy 35 éves, terhes nő, és egy tizenéves lány holttestét találták meg a Törökországot és Görögországot elválasztó Evrosz-folyó két különböző pontján, Drinápoly (Edirne) közelében. Az áldozatok a határfolyóba veszett török menekültek lehettek.

Egy másik hírforrás szerint helyi lakosok találták meg a 10 év körüli, fiatalabb nő testét, majd értesítették a hatóságokat, akik azonban egyelőre nem tudták azonosítani a holttestet, dokumentumok hiányában. Az idősebb, terhes asszony hulláját pedig egy szigeten találták meg, ahol a víz partra sodorta azt.

A hírportálok állítását a török hatóságok egyelőre nem erősítették meg, bár nem is cáfolták.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

A puccsot követő tisztogatási hullám kezdete óta ezrek kényszerültek elmenekülni Törökországból. Állásukból elbocsájtott, vád alá helyezett, vagy letartóztatással fenyegetett személyek, akik nem érezték többé magukat otthon biztonságban. Többségük az Európai Unió (EU) valamely tagállamában, főleg Görögországban és Németországban kértek politikai menedéket. Sokuknak a török kormány bevonta az útlevelét, így ők törvénytelen úton próbálnak külföldre jutni: például veszélyes vízi utakon a tengeren, vagy a határfolyókon. Számos tragédia történt. Idén februárban például hárman meghaltak, és öten eltűntek, miután egy nyolc török menekültet szállító lélekvesztő felborult az Evrosz-folyón közlekedve.

Forrás: Turkey Purge