Az Erdogan-alapította katonai akadémia vezetőjét is letartóztatják

A Cumhurriyet, török ellenzéki lap úgy tudja: a 2016-os sikertelen katonai puccs támogatásának vádjával őrizetbe vették annak a török katonai akadémiának az egyik vezetőjét, melyet Recep Tayyip Erdogan, török elnök kifejezetten azért alapított meg, hogy pótolják a puccsperek miatt megcsappanó tisztikart.

Kadir Atakan ezredes a Nemzetvédelmi Egyetem szervezési felelős volt. Két hete azonban őriztbe vették, a napokban pedig hivatalosan is vádat emeltek ellene. A lépés azért is furcsa, mert az egyelőre még nem is működő új akadémiát kifejezetten a puccs ellenében hozták létre, erdogani támogatással. Mivel a puccskísérlet miatt megcsappant a török tisztikar személyi állománya, illetve, mert a kormányzat a lázadók melegágyának látta a tisztképzőket, és több ilyen intézményt bezárattak. Emiatt jött létre az új főiskola. Úgy tűnik azonban, ők sem eléggé kormányhűek Ankara szemében.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Forrás: The New York Times-NYT