Jogvédők szerint rendszeres gyakorlat a fogolykínzás a török börtönökben

Sebnem Korur Fincanci, a Török Emberjogi Alapítvány (TÍHV) vezetője úgy véli: a tavaly nyári, sikertelen puccskísérlet után néhány börtönőrt szabadságvesztésre ítéltek, amiért azok megakadták a feltételezett puccsista foglyok kínzását. Az embertelen bánásmódra ugyanis feletteseiktől érkezett a parancs.

„Több olyan eset is történt július 15. óta, hogy a börtönőröket feljelentették, vagy megfenyegették, hogy gülenistaként feljelentik, amennyiben nem hajlandóak erőszakot alkalmazni a foglyokkal szemben”-mondta el a TÍHV elnöke.

A jogvédővel a Cumhurriyet, török lap készített interjút. A vasárnapi interjúban Fincanci leszögezi: Törökországban régóta rendszeres gyakorlat a bebörtönzöttek megkínzása, főleg a tavalyi események után bevezetett szükségállapot óta. A professzorasszony szerint a török törvények a kínzókat, és nem a megkínzottakat védik, azok pedig, akik panasszal élnének, komoly akadályokba ütköznek.

Fincanci és szervezete nincs egyedül a véleményével. Az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), és az ENSZ vizsgálatai is hasonló eredményre jutottak.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Forrás: Turkish Minute