A török ellenzék szerint egyre gyakoribb az öngyilkosság a török börtönökben

2017 január 1. és augusztus 31. között összesen 50 olyan török személy követett el öngyilkosságot, akiket a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletben való részvétellel vádoltak. Több, mint tíz ember pedig eltűnt a vádlottak közül, vagy „eltüntették” őket. A fenti adatok abban a jelentésben találhatóak, melyet a napokban adott ki a Köztársasági Néppárt (CHP).

A legnagyobb ellenzéki párt által jegyzett jelentés szerint a fenti számok csupán a jéghely csúcsát jelentik. A CHP úgy véli: az a több százezer ember, akit politikai okokból bocsájtottak el a hatalomátévteli kísérlet óta, „állampolgári értelemben halálra van ítélve”.

Az elmúlt fél évben 8 ember vetett véget önkezével életének a börtönökben, de kínzásnak és megalázó bánásmódnak százakat vetettek alá. Nem minden öngyilkos volt tehát jogilag vád alá helyezve, vagy bebörtönözve. Sőt, a tipikus profiljuk szerint őket „csupán” állásukból rúgták ki, politikai okokból. Sokan azonban nem bírták elviselni ezt, így véget vetettek életüknek.

A CHP jelentése több más botrányos részletre kitér. Körülbelül 30 fogolytól tagadták meg az orvosi ellátást a török börtönökben, sokakat pedig kényszerrel szállítottak át egyik intézményből egy másikba. Olyan esetekre is sor került, hogy a hatóságok, vagy a kormánypárt hívei az utcán vertek, kínoztak, és aláztak meg ellenzéki személyeket.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Forrás: Stockholm Center for Freedom