Őrizetbe vették az egyik török ellenzéki párt ifjúsági vezetőjét

Terrorizmussal összefüggő vádak miatt őrizetbe vették a jobbközép Iyi Párt adanai Cukurova körzetben működő helyi szervezetének ifjúsági elnökét. Az Iyi Meral Aksener pártja. Aksener a nyári, török elnökválasztás egyik esélyese.

25 egyetemistát vittek el a rendőrök Adanában szombaton: Gülen-szimpátiával gyanúsítják őket, és valószínűleg vádat is fognak emelni ellenük.

Az Anadolu Hírügynökség úgy tudja: az „S.B.” monogrammal megnevezett ellenzéki ifjúsági elnök is köztük volt.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge