Három foglyot is megkínozhattak egy ankarai fogdában

Az Aktif Haber nevű, török hírportál az interneten keringő információkra hivatkozva úgy értesült: három foglyot is megkínoztak egy ankarai fogdában. Mindhármukat májusban vették őrizetbe, Hizmet-szimpátia vádjával. A kínzás és kegyetlen bánásmód egyre gyakoribb a török börtönökben.

Mehmet Kaşif Tiryaki, a Török Telekommunikációs Hivatal (BTK) szakértője, Hasan Hüseyin Topuk tanár, és Osman Arıcı volt az a három személy, akiket a lap jelentése szerint májusi őrizetbe vételük óta folyamatosan embertelen körülmények között tartottak, és többször is megkínoztak. A lap szerint a szörnyű kihallgatásokon a gyanúsítottak ügyvédei is jelen voltak, a török terrorelhárítás emberei mégis megkínozták a foglyokat, állítólag „különleges kötelességnek” nevezve ezt.

2012 óta a török börtönökben biztonsági kamerákat szereltek fel, a 2016-os sikertelen katonai puccskísérlet óta mégis nagyon megszaporodott a kínzás, állította korábban az amerikai külügyi tárca. A minisztérium 2017-ben 423 panaszt kapott Törökországból, kínzásokkal kapcsolatban.

Egy török jogvédő szervezet pedig 328 ilyen panaszt kapott. A török jogvédők, és az USA mellett az ENSZ kínzás elleni szervezete is megrótta Ankarát, aki viszont nem hajlandó reagálnia  vádakra.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Stockholm Center for Freedom-SCF