Német külügy: veszélyes Törökországba utazni!

Figyelmeztetést adott ki a német külügyminisztérium, melyben a Törökországban folyó boszorkányüldözés veszélyeire hívják fel az országba látogató polgáraik figyelmét.

Berlin szerint egyes, Törökországba utazó német állampolgárok esetében fennáll a politikai indíttatású letartóztatás veszélye, melyre akár az üdülőövezetekben is sor kerülhet. A külügy azután jutott erre az álláspontra, hogy egyre több németet vettek őrizetbe a török hatóságok az elmúlt időszakban.

Jelenleg körülbelül 10 német állampolgárt tartanak fogva Törökországban. Többségük török származású kettős állampolgár. Berlin éles reakcióját az az eset váltotta ki, amikor múlt héten az antalyai reptéren kettő, csupán német útlevéllel rendelékező személyt vettek őrizetbe. Egyiküket azóta szabadlábra helyezték, ám a német kormány szerint az eset politikai indíttatású, ezért elfogadhatatlan.

„Fennál a veszélye hasonló letartóztatásoknak az ország egész területén, beleértve a turistaövezeteket is”-áll a német külügyi tárca kedden kiadott hivatalos közleményében.

„Nem vehetjük el a turistáktól a döntést, hogy mennek-e, vagy nem. Részletesen leírhatjuk azonban, hogy mire számíthatnak, ha mégis elindulnak”-indokolta Sigmar Gabriel, külügyminiszter, hogy miért nem adtak ki egy fokkal erősebb, utazási figyelmeztetést.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt egy évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. A tisztogatások során pedig több német állampolgárt is őrizetbe vettek több más külföldi mellett.

Forrás: Reuters