Felesége mobilján keresztül mondott választási beszédet a bebörtönzött kurd politikus

Furcsa módját kellett választania a kampánybeszédnek Selahattin Demirtasnak. A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) elnökjelöltje feleségét hívta fel mobiltelefonján, majd családja közvetített a beszélgetést a Twitteren.

A beszédében Demirtas önmagát politikai fogolynak nevezte, akinek nem adatik meg a méltányos bírósági eljárás. Elmondta, hogy a szerinte antidemokratikus török kormányzás egy „pesszimista társadalmat” fog eredményezni. Ennek ellenszereként kérte, hogy június 24.-én szavazzanak rá a törökországi választók.

„20 hónapja tartanak börtönben egy illegális, igazságtalan és teljességgel törvénytelen eljárás keretében. Politikai túsz vagyok! Mindemellett, míg az én kezem szó szerint meg van kötve, a kormány bürokratái és hívei folyamatosan lejáratókampányt folytatnak ellenem a médiában, és másutt is!”-mondta Demirtas.

A politikus elmondta: valójában jelen helyzetben mindenki a kormány politikájának áldozata, és Törökország lassan egy nyitott börtönné válik.

Demirtas 2015-ben is indult az elnökválasztáson, akkor sok nem-kurd török állampolgár szavazatát is elnyerte. Most a börtönből kell kampányolnia, hiszen terrorizmus támogatásának vádja miatt eljárás alatt áll. A politikus ártatlannak vallja magát. Szerinte jelölése nem ütközik törvénybe, hiszen nem született ellene jogerős ítélet.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: The New York Times-NYT