Éjjeli razzia Konyában: 3 letartóztatás

Három, Gülen-kapcsolatokkal vádolt török személyt tartóztattak le a törökországi Anatolia tartomány, Konya városában, vasárnap hajnalban.

A hatóságok elfogatási parancsot adtak ki ellenük, mert nem jelentek meg a bírósági idézésre, miután vád alá helyezték őket, hanem a város egyik kerületében bújkáltak. Ezért került sor a vasárnap éjjeli razziára.

A rendőrök megrohantak egy lakást, ahol őrizetbe vették az ott megtalált két gyanúsítottat. Érdekesség, hogy egy harmadik személyt – egy a médiában csak „K.S.”-monogrammal jelöltvolt katonatisztet – is őrizetbe vettek, pedig őt 10 napja már felmentették az egyik puccsper során.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge