HDP: a kampány kezdete óta 208 tagunkat tartóztatták le!

A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) hivatalos közlése szerint az előrehozott választások bejelentése óta összesen 208 tagjukat tartóztatták le. Pártirodáik és standjaik ellen pedig 57 támadást intéztek.

Április 18.-án írták ki az előrehozott elnök-, és parlamenti választásokat Törökországban. A HDP egyik bizottsága megállapította, hogy azóta ennyiszer és ilyen módokon érte támadás a pártot. Az incidensek során többször is fizikai inzultus érte az utcán az aktivistákat, de olyan is előfordult, hogy bemázoltak egy pártirodát. Az őrizetbe vételek ehhez jönnek hozzá.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Turkey Purge