Rákban halt meg az őrizetbe vett volt rendőrfőnök

Török médiaértesülések szerint vasárnap a börtönben meghalt a 42 éves Ismail Ülker, volt rendőrfőnök. 23 hónapig tartották előzetes letartóztatásban, Hizmet-támogatás vádjával.

Hiába kérte többször is szabadlábra helyezését, betegségére hivatkozva, fogsága 23 hónapja alatt: ezeket a bíróság rendre elutasította. Kórházba is csupán egy hónapja szállították Ülkert. Most rákja szövődményei miatt meghalt, állítólag vasárnap.

Egy török tévé úgy tudja, hogy hiába mutatott be orvosi látleleteket a betegsége előrehaladott állapotáról, a bíróság így sem kegyelmezett, így börtönben maradt.

Ülker korábban egy város rendőrfőnöke volt, azonban állítólagos Hizmet-szimpátiája miatt elbocsájtották onnan, majd őrizetbe is vették.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge