Megint török menekülteket vettek őrizetbe

A török hatóságok vasárnap öt személyt vettek őrizetbe Drinápoly közelében, tudta meg a Dogan Hírügynökség. Állítólag a tisztogatások elől akartak Görögországba menekülni.

Az öt személyt a határőrök a török-görög határsávban tartóztatták fel. Igazoltatás után le is tartóztatták őket. Kiderült ugyanis, hogy mind az öt személy ellen – két akadémikus, és három tanár – körözés van érvényben. A vád: a ByLock nevű, tiltott mobiltelefonos alkalmazás használata.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

A ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás egy chatelésre, kommunikációra alkalmas applikáció. A török hatóságok szerint a tavalyelőtt nyári, sikertelen katonai puccskísérlet egyes résztvevői és támogatói, valamint Gülen hívei ezt használták az egymás közötti titkos kommunikációra. Azóta az app több felhasználóját is őrizetbe vették. Az utóbbi időben azonban a hatóságok több olyan döntést is hoztak, amely szerint önmagában az alkalmazás letöltése nem bűncselekmény.

A puccsot követő tisztogatási hullám kezdete óta ezrek kényszerültek elmenekülni Törökországból. Állásukból elbocsájtott, vád alá helyezett, vagy letartóztatással fenyegetett személyek, akik nem érezték többé magukat otthon biztonságban. Többségük az Európai Unió (EU) valamely tagállamában, főleg Görögországban és Németországban kértek politikai menedéket. Sokuknak a török kormány bevonta az útlevelét, így ők törvénytelen úton próbálnak külföldre jutni: például veszélyes vízi utakon a tengeren, vagy a határfolyókon. Számos tragédia történt. Idén februárban például hárman meghaltak, és öten eltűntek, miután egy nyolc török menekültet szállító lélekvesztő felborult az Evrosz-folyón közlekedve.

Forrás: Turkey Purge