Gülen unokaöccse is börtönbe kerül

8 év, 9 hónap, letöltendő szabadságvesztésre ítélték Fehullah Gülen, a médiában csak monogramjával megjelölt („S.G.”) unokaöccsét múlt héten kedden.

Az Anadolu Hírügynökség úgy tudja: a 2017 decembere óta előzetes letartóztatásban lévő férfit terrorszervezeti tagság vádjával ítélték el. A török kormány ugyanis terrorista szervezetnek tartja az emigráns török szúfi imám mozgalmát, a Hizmetet.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  Az utóbbi időben már Gülen több rokonát is letartóztatták.

Forrás: Turkey Purge