Így reagált a 8 hónapja bebörtönzött török nő két kisfia, amikor láthatták édesanyjukat

A forráslinken található videón az látható, ahogyan két török kisfiú örült az édesanyjuk viszontlátásának, nyolc hónap távollét után. Az asszonyt ugyanis ennyi ideje börtönözték be, politikai indokokból.

Nagynénjük azt mondta a gyerekeknek: tortát venni viszi őket, hiszen az egyik fivérnek aznap volt a születésnapja. Végül azonban ennél is nagyobb meglepetés várt rájuk: meglátogathatták vizsgálati fogságban lévő édesanyjukat, aki a 2016-os, sikertelen katonai puccskísérlettel összefüggő vádak miatt vettek őrizetbe.

A hölgyet egyébként aznap szabadlábra is helyezték. Pere azonban korántsem ért véget: a puccs és a Hizmet támogatása miatt kell majd bíróság elé állnia.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge