511 németországi törökből csaltak ki pénzt a tisztogatás alóli mentesség ígéretével

Legalább 511 németországi törökből csaltak ki körülbelül 7 millió eurónak (azaz kb. 2 milliárd forint) megfelelő összeget csalók. A törökországi tisztogatások alóli mentességet ígértek nekik.

11 személyt vettek őrizetbe Antalyában, csalás vádjával. A csalók állítólag németországi törököket környékeztek meg. Azt állították nekik, hogy hamarosan eljárás fog indulni ellenük Törökországban, ami alól azonban mentességet kaphatnak, ha fizetnek nekik egy bizonyos összeget. Ez akár többezer euró is lehetett.

„Eljárás indult ellenetek Törökországban FETÖ-tagság miatt. Ha azt akarjátok, hogy visszavonják a letartóztatási parancsot, fizessetek nekünk 12500 eurót!”-szólt a csalók egyik üzenete, amelyben a Hizmetre a török kormány által használt néven hivatkoztak.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge