Az édesanyja temetésére sem mehet el a bebörtönzött kurd politikus

Muhsun Kunur, törökországi kurd politikus édesanyja kedden hunyt el. A török hatóságok azonban elutasították a férfi arra vonatkozó kérését, hogy részt vehessen a temetésen.

Kunur 9 hónapja ül börtönben, terroristacselekmények elkövetése miatt. A férfi akkor vonult börtönbe, amikor a legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a valószínűleg koncepciós per sorn, politikai indokból született ítéletet. A határozat szerint Kunur 2012-ben szeparatista tevékenységet folytatott. Kunur letartóztatásáig a törökországi kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártjának (HDP) volt prominens politikusa, emellett egy többségében kurdok által lakott települést vezetett.

A kurd vezető édesanyja kedd éjjel hunyt el, hosszú ideig tartó betegsége, és öreg kora miatt. Kunur ügyvédei azonnal kérelmezték, hogy védencük vehessen részt a 87 éves asszony temetésén. A börtönhatóságok azonban visszautasították a kérést. A hivatalos indoklás szerint komoly biztonsági kockázata lenne, ha kiengednék a férfit.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az 1980-as évek óta folytat gerilla-, és terrorakciókat Törökország délkeleti, kurdok lakta területein. Ankara és a PKK között egy ideig fegyverszünet állt fenn, ám annak 2015-ös összeomlása a konfliktus egyik legvéresebb szakaszát nyitotta meg, amely a mai napig tart. A PKK-t többek között Törökország, az USA és az EU is terrorszervezetként tartja számon.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavaly nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) 11 parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: Turkey Purge