Letartóztatási parancsot adtak ki a török kosaras édesapja ellen

A török hatóság letartóztatási parancsot adott ki Enes Kanter, NBA-játékos édesapja ellen. Kanter régóta szálka Ankara szemében, ellenzéki magatartása miatt. Édesapját Gülent-támogatással vádolják.

A török ügyészség bejelentette, hogy Mehmet Kantert egy betiltott szervezettel való kapcsolattartás miatt őrizetbe vették. A hatóságok szerint 127 „gülenistával” állkapcsolatban, részt vett a szervezkedéseikben is. Akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják.

Az Amerikában kosarazó sportoló maga nem térhet haza Törökországba, hiszen több vádpont miatt is eljárás folyik ellene, útlevelét pedig bevonták. Azzal is vádolják ugyanis, hogy a Hizmet szimpatizánsa, ezt pedig nem is rejti véka alá. Idén egyébként már Romániában, Ankara kérésére őrizetbe vették. Amerikai nyomásra azonban később szabadlábra helyezték.

„Én igazából kosarazni szeretek, ez az amit szeretek csinálni. Manapság azonban sokan úgy is ismerhetnek, mint Erdogan és a török kormányzat kritikusát”-írta a Twitteren, hozzátéve, hogy tovább fog küzdeni az emberi jogokért, a szólásszabadságért, az igazságért, és a demokráciáért.

Kanter egyébként 2016-ban megszakította a kapcsolatot családjával. Akkor a sportoló még Erdogan támogatója volt, és ezen veszett össze szüleivel. Azóta harcos ellenzékivé vált, sokak szerint pedig éppen az ő védelmük érdekében nem találkozik családtagjaival.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), majdnem 130 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: BBC