87 embert szavazás közben tartóztattak le Törökországban

Legalább 87 személyt szavazás közben vettek őrizetben Törökországban. Ők így már le sem adhatták a szavazatukat. Mindegyikőjüket körözték.

Az állami Anadolu Hírügynökség adatai szerint a 87 letartóztatott közül 58-at Izmirben, 17-et Rodostóban, 11-et Denizliben és egyet Antalyában vettek őrizetbe. Két személyt egészen biztosan Gülen-támogatás miatt tartóztattak le. Az őrizetbe vetél oka  a többiek esetében egyelőre nem ismert.

Törökországban június 24.-én tartottak előrehozott választásokat. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert tudta, hpgy amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak. A hétvégi szavazáson Erdogan elnyerte a választók 53%-ának bizalmát, így második forduló nélkül, rögtön újrázhat további öt évre, mint török elnök. A parlamenti választásokon pedig az Erdogan által vezetett konzervatív-nacionalista koalíció, a Nép Szövetség szintén egyértelmű többséget szerzett a Nemzetgyűlésben.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: The New York Times-NYT