Törökországi kurd énekesnőt vettek őrizetbe

Őrizetbe vették Hozan Cane, törökországi kurd énekesnőt. Akkor tartóztatták le, amikor a baloldali, kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) drinápoly-enezi választási gyűléséről tartott hazafelé.

A 47 éves, török-német kettős állampolgárságú Canet, Drinápoly (Edirne) belvárosában állította meg szombaton a rendőrség. Igazoltatás után kiszállították az autójából és letartóztatták. Kihallgatás céljából bevitték a helyi rendőrőrsre.

Médiaértesülések szerint „terrorista propaganda terjesztésével” vádolják az énekesnőt: a hatóságok szerint a közösségi médiában tett közzé törvénybe ütköző posztokat.

Törökországban június 24.-én tartottak előrehozott választásokat. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert tudta, hpgy amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak. A hétvégi szavazáson Erdogan elnyerte a választók 53%-ának bizalmát, így második forduló nélkül, rögtön újrázhat további öt évre, mint török elnök. A parlamenti választásokon pedig az Erdogan által vezetett konzervatív-nacionalista koalíció, a Nép Szövetség szintén egyértelmű többséget szerzett a Nemzetgyűlésben.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: Turkey Purge