Emberjogi szervezetek: 5200 embert kínoztak meg Törökországban

Emberjogi szervezetek csütörtöki jelentése szerint összesen 5268 személyt kínoztak meg Törökországban a rendkívüli állapot 2016-os bevezetése óta. 133 kiskorú is van közöttük.

A kelet-törökországi Diyarkabirban mutatták be az ENSZ kínzás elleni világnapján jelentésüket a jogvédők, egy sajtótájékoztatón. Az azt jegyző szervezetek a következőek voltak: Emberjogi Szövetség (İHD), Törökországi Emberjogi Alapítvány (TİHV), Diyarbakır Orvosi Szövetsége, Jogvédő Kezdeményezések Szövetsége, és a Diyarbakır Bar Szövetség.

Elif Turan, a TIHV aktivistája az eseményen elmondta: 2017-ben összesen 616 személy fordult hozzájuk azért, mert kínzásnak, vagy embertelen bánásmódnak vetették őket alá török börtönökben, rendőrőrsökön, vagy tüntetések feloszlatása során. Turan hozzátette, hogy ez a szám azóta megsokszorozódott, ahogyan közvetett módon, a kijárási tilalom, mégtöbb embert érintett 2015 és 2018 nyara között.

A csütörtökön kiadott jelentés szerint pedig összesen 5268 személyt kínoztak meg Törökországban a rendkívüli állapot 2016-os bevezetése óta. 133 kiskorú is van közöttük.

„A szükségállapot bevezetése óta rengeteg embert börtönöztek be, köztük tanárokat, diákokat, politikusokat. A börtönök megtelnek. A török igazságügyi tárca által kiadott hivatalos adatok szerint a 2005-ös 55870-ről 232179-re emelkedett a Törökországban bebörtönzött személyek száma”-mondta Turan, aki arról is beszélt, hogy több mint ezer betegségben szenvedő személy is börtönben van, ezek közel fele súlyos krónikus megbetegedésben szenved.

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy 2017-18-ban összesen 12 emberrablást és gyanús eltűnést jelentettek, főleg a fővárosból, Ankarából, 8 személy holléte ezek közül még mindig kérdéses.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Forrás: Stockholm Center for Freedom-SCF