Törökország: újabb 102 katonát vesznek őrizetbe

Keddi információk szerint újabb 102 török katona, rendőr és más közalkalmazott, ezúttal főleg kadétok, ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban. Hizmet-támogatással vádolják őket.

Médiainformációk szerint egy, Bursa-tarományban indult nyomozás keretében összesen 55 nyugalmazott rendőrtiszt, 8 nyugalmazott katonatiszt és más közalkalmazott, valamint 38, a katonai akadémiáról korábban már politikai okokból elbocsájtott kadét ellen adtak ki körözést.

A gyanúsítottak kézrekerítése érdekében országos, 23 tartományra (köztük az olyan nagyvárosokra is, mint Ankara, Izmir, vagy Isztanbul) kiterjedő rendőri akció indult.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge