Az orvosokat sem kíméli a boszorkányüldözés

A törökországi Duzce településen a napokban őrizetbe vették a Düzcei Egyetem Orvosi Karának egyik volt orvos-tanárát. A kardiológust korábban már elbocsájtották állásból, mert azt gyanították, hogy szimpatizál a Hizmet-mozgalommal. Most azonban a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet támogatásának vádjával le is tartóztatták.

Az Anadolu, török állami hírügynökség jelentése szerit a férfi ellen szeptember 5.-én adtak ki elfogatóparancsot, majd rendőrségi akció keretében kutatták fel és vették őrizetbe. Egyes értesülések szerint a férfit azért tellett egy napba megtalálni, mivel egy vallási ünnep miatt a városon kívül tartózkodott. A professzor mobiltelefonját és számítógépét is elkobozták.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.     

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Turkey Purge