34-szer kattant a bilincs: szerdán is nagyot ment Erdogan boszorkányüldözése

Legalább 34 embert vettek őrizetbe szerdán Törökországban, a tavalyi sikertelen katonai puccskísérlet és a Hizmet-mozgalom támogatásának vádjával.

A török állami hírügynökség, az Anadolu szerdai jelentése szerint a nap folyamán egy hat tartományra kiterjedő rendőrségi akció keretein belül tartóztatták le a több, mint 30 személyt, akik között több, korábban hasonló vádak miatt elbocsájtott köztisztviselő is van.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Turkey Purge