Rögtön a szülés után vették őrizetbe a török édesanyát

Csütörtökön, a törökországi Adana tartományban őrizetbe vettek egy édesanyát, rögtön azután, hogy életet adott gyerekének. Sajtóértesülések szerint a Gülen-kapcsolatokkal vádolt nőt és gyermekét az adanai rendőrparancsnokságra szállították. Az eset nem példa nélküli, sőt egyre gyakoribb Törökországban.

A botrányos eset után a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali és kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselője felszólította a kormányzatot arra, hogy hagyjon fel a kismamák letartóztatásának gyakorlatával. „A rendőrök ott vártak az ajtó előtt, hogy letartóztassák. Ne terrorizálják a kismamákat!”-mondta el Sezgin Tanrikulu, aki fényképeket is bemutatott a kórterem ajtajában álló rendőrökről. Az utóbbi időben egyre több török édesanyát vettek őrizetbe néhány órával a szülés után: a nyár folyamán Antalyában és Drinápolyban (Edirne) is sor került ilyen esetekre. Június másodikán pedig Burszában tartóztattak le egy muszlim hittantanárnőt, két nappal szülése után. A mostani esethez hasonlóan itt is a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet és Fethullah Gülen mozgalmának támogatása volt a vád.

Korábban is történtek már ilyen esetek. Egy kismamát ezév januárjában vittek el a rendőrök. Az édesanya koraszülött gyermekéhez volt útban a kórházba, hogy megetethesse, amikor a hatóság lecsapott rá. Két nappal később pedig Konyában tartóztatták le egy újszülött ikerpár anyját a kórházban. A török rendőrség hivatalos adatai szerint jelenleg 668, 0 és 6 év közti gyermeket tartanak édesanyjukkal börtönben. Az elmúlt hónapokban gyakorlattá vált a terhes nők letartóztatása, valamint az, hogy házaspárok esetén mindkét felet őrizetbe veszik.

A Stickholm Center for Freedom (SCF) nevű török civil szervezet jelentése szerint jelenleg összesen 17 ezer gyerekes anya ül török börtönökben politikai vádak miatt, a tavaly nyári államcsínt követő tisztogatások keretében.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Stockholm Center for Freedom