Közel 100 ember állampolgárságát venné el Erdogan

Gülen után újabb 99 török állampolgár állampolgárságnak megvonására készülnek a török hatóságok. Az érintettek között egy 23 éves fiatal is van.

A török belügyi tárca a közelmúltban 99 olyan külföldön élő török állampolgár nevét hozta nyilvánosságra, akiknek meg fogják vonni az állampolgárságát, ha 3 hónapon belül nem térnek haza.

A török hivatalos közlönyben múlt hét vasárnap megjelent lista egy 68 éves idős ember, és egy 23 éves fiatal nevét is tartalmazza. A személyek mindegyikét valamilyen bűncselekménnyel vádolják: többségüket terrorizmussal, terrorszervezet támogatásával, vagy az alkotmányos rend elleni bűntettekkel.

Korábban már kibocsájtottak egy ilyen lajstromot: akkor 130 török útlevelet vontak be. Az állampolgárságuktól akkor megfosztottak között volt Fethullah Gülen, ellenzéki érzelmű szúfi muszlim hitszónok is, valamint a baloldali és kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) több politikusa is.

A tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet miatt bevezetett szükségállapot jelentősen megnövelte a török kormányzat hatáskörét. Egy idén januárban kiadott rendelet például jogot biztosít számára, hogy amennyiben egy bűnvádi eljárás keretében, bíróság által megidézett, külföldön élő török személy három hónapon belül nem jelenik meg, úgy megfosztható állampolgárságától. A most megjelent lajstromon szereplőknek tehát 90 napjuk lesz. Gülennek, és az első hasonló listán szereplő többi személynek szeptember elejéig kellett volna Törökországba érkezniük.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Turkey Purge