Meggyilkoltak egy török üzletembert Amszterdamban

Hétfőn, Hollandiában megöltek egy török üzletembert. Hizmet-kapcsolatai is szerepet játszhattak a gyilkosságban.

 A 48 éves Ali Ekrem Kaynakot hétfőn késő délután lőtte le ismeretlen tettes, a török-holland kettős állampolgárságú üzletember egyik étterme előtt. Kaynakot már tavaly is meg akarták gyilkolni. Egy helyi forrás állítása szerint a bűntények mögött a férfi Hizmet-kapcsolatai állnak. Egy holland médium is úgy értesült, hogy politikai vita lehet a háttérben.

Az üzletembert a merénylet után azonnal kórházba szállították, de ott már nem tudtak rajta segíteni az orvosok: belehalt sérüléseibe.

A gyilkos motivációira többen is fényt kívánnak deríteni. Hasszán Csücsük, a fentebb említett helyi forrás, azt állítja: Kaynak a Gülen-mozgalom követője volt. Az újságíró maga is kötődik a szúfi szervezethez: a Daily Zaman, Hizmethez köthető török napilap dániai tudósítója volt, az újság államosításáig. A fentebb szintén említett amszterdami lap, a Het Parool pedig úgy tudja: a feltételezett elkövető, aki korábban Kaynak alkalmazottja volt, a török kormány híve.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a tavaly nyári, sikertelen törökországi katonai puccskísérlet irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai. A hitszónok és szervezete egyébként tagadják a vádakat.

Forrás: Turkey Purge