Nem álltak bíróság elé az éhségsztrájkoló tanárok

A múlt héten az érintettek jelenléte nélkül kezdődött meg Törökországban a két terrorizmussal vádolt tanár pere.

Mi is beszámoltunk a két tanár ügyéről. Nuriye Gulmen irodalmárprofesszor és Semih Ozakcsa általános iskolai tanár hat hónapja éhségsztrájkolnak, tiltakozásul a törökországi tisztogatás miatt. A tanárok maguk is elvesztették az állásukat, majd vádat is emeltek ellenük, terrorizmus támogatása miatt.

Az ügy most abszurd fordulatot vett: a két vádlott nem állhatott bírái elé. A hatóságok tiltották meg nekik, akik szerint „fennáll a szökés veszélye” a két férfi esetében. Támogatóik szerint azonban a valódi ok más: a kormány nem akarja, hogy a közvélemény lássa az éhségsztrájkolókat. Rokonaik szerint a két vádlott igen rossz állapotban van: a táplálkozási problémák mellett nem tudnak járni, szívritmuszavaraik vannak, és a fényre is érzékenyek.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.  A két tanárt egyébként egy baloldali fegyveres csoport támogatásával vádolják. A vádlottak tagadják a vádakat.

Forrás: BBC