Az kurd temetésre támadó szélsőségesek egyikével fotózkodott a török belügyminiszter

A T 24 nevű török tévéadó értesülései szerint Suleyman Soylu, török belügyminiszter együtt fotózkodott a kurd temetésre támadó török ultranacionalisták egyikével. A politikus nem mond le.

Ahogyan arról beszámoltunk a múlt héten egy törökországi kurd politikus édesanyjának temetését szélsőségesek zavarták meg. Most egyikükről egy olyan fotó került nyilvánosságra, melyen a török belügyi tárca vezetője is szerepel.

„Se a politikában, se az erkölcsben, se az életben nincs helye annak, aki ezt a fotót készítette!”-bírálta Soylut Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb török ellenzéki erő, a baloldali és kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, majd hozzátette: „Hogyan fotózkodhat együtt egy miniszter azokkal, akik Törökországot a jelenlegi szerencsétlen helyzetbe hozták? Lefotózkodsz valakivel, aki meggyalázott egy sírt! Ráadásul egy rendőrőrsön?  Mit üzensz ezzel? Azt, hogy akkor és ott támadhatnak meg sírhelyeket, ahol, és amikor csak akarnak, és te megvéded őket!”

A miniszter a vádakra szűkszavúan felelt: „Mondjak le egy fotó miatt…?”. A politikus azzal védekezett, hogy nem tudta, kivel készítette a fotót. A miniszter azt is leszögezte: a rendőrség megvédte a gyászolókat, a kép köröztetése  a médiában pedig csak az indulatokat korbácsolja fel.

Soylu elvileg azért ment a rendőrőrsre, hogy több politikussal együtt részvétét fejezze ki az ott fogvatartott kurd politikusnak. Valamiért azonban összetalálkozott a temetésre támadó egyik szélsőségessel, akivel közös fotó is készült. Sajtóértesülések szerint a férfi egy másik kormánytaggal, sőt Erdogan elnök fiával is szerepel közös képen.

Forrás: Stockholm Center for Freedom