55%-al nőtt a török menedékkérők száma Németországban

Körülbelül 55%-al több török állampolgár adott be menedékkérelmet Németországban az előző évi számokhoz képest.

A német kormányzat hétfői adatai szerint a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet óta folyamatosan nő a menedékkérők száma az országban. Főleg 2017-ben ugrott meg a Németországba tartó török menekültáradat.

Idén január és augusztus között összesen 4408 török személy adott be hasonló folyamodványt, míg ez a szám az elmúlt év azonos időszakában 2836 volt. Ebből 262 volt diplomata, vagy katonatiszt. A számokat szolgáltató szövetségi menekült-, és bevándorlásügyi hatóság nem nevezett meg hivatalos indokot a növekedésre, ám a legfőbb ok nyilvánvalóan a Törökországban folyó tisztogatás.

A menedékkérőknek csupán negyede kapott oltalmat Németországban, ám a befogadott kérelmek száma még így is triplája a tavalyinak. Törökország egyébként folyamatosan tiltakozik Berlin magatartása miatt, és kéri a vád alá helyezettek kiadatását

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Reuters