Őrizetbe vettek egy 17 éves fiút Törökországban a pólója miatt

A Haber 7, tévéadó értesülései szerint a török rendőrség múlt hét szombaton őrizetbe vett egy 17 éves fiút. Ennek egyetlen oka a pólója felirata volt. Ez már nem az első ilyen eset az országban.

A riportban csak „T.T”-kén megnevezett izmiri fiatal egy angol nyelvű „Hero”, azaz „Hős” felirattal ellátott pólóban ment ki az utcára. A rendőrök letartóztatták, sőt megbilincselték és így szállították rabomobillal a rendőrőrsre. A fiú azt mondta, hogy nem tudott a vonatkozó tiltórendelkezésről.

Ez a felirat ugyanis Törökországban be van tiltva (!), azóta, hogy ilyen pólóban jelent meg a bíróságon egy, a tavaly nyári katonai puccskísérletben való részvétellel vádolt katona. Azóta összesen 37 embert vettek őrizetbe csupán ilyen felső miatt.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.     

Forrás: Turkey Purge