83 újabb letartóztatás Izmirben

Legalább 83 embert vettek őrizetbe szerdán a törökországi Izmirben. Az akció a Hizmet-mozgalommal szemben folytatott nyomozás része.

Összesen 98 ember ellen adtak ki letartóztatási parancsot, és ebből eddig 83-at kerítettek kézre az izmiri rendőri hatóságok, egy, a tartomány egészére kiterjedő összehangolt akcióban. Vannak köztük (a főleg Gülenhez köthető iskolákban tanító) tanárok, állami tisztségviselők, és nyugalmazott rendőrök is.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.     

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Turkey Purge