Verekedés tört ki Erdogan New York-i beszéde közben

Recep Tayyip Erdogan, török elnök csütörtökön egy New York-i hotelben tartott beszédet. Az esemény alatt verekedés tört ki, tüntetők és kormánypárti szimpatizánsok között.

A török államfő anyanyelvén beszélt, amikor az eseményen megjelent tucatnyi tiltakozó egyike angolul kiabálni kezdett: „Terrorista vagy! Kifelé a hazámból!”. A Time Squaren található Marriott Marquis Hotel báltermében ekkor elszabadultak az indulatok. Erdogan hívei az elnök nevét kezdték skandálni, hogy ezzel némítsák el a tüntetőket, akikre ezután rá is támadtak.

A török államfő támogatói, és a biztonsági őrök ütlegelni kezdték a tiltakozókat, akiket ezután erőszakkal szorítottak ki a teremből. Néhány hónapja már történt hasonló eset az Egyesült Államokban: a török kormányzat hívei akkor is tüntetőkre támadtak a washingtoni konzulátus előtt. Az elnök testőrei közbeavatkoztak, a kormánypártiak oldalán. Azt a mostani esetnél még nem lehet pontosan tudni, hogy az őrök Erdogan, vagy a hotel, esetleg az amerikai állam alkalmazottai voltak-e.

A The New York Times, amerikai napilapnak nyilatkozó egyik tiltakozó, egy amerikai asszony, úgy fogalmazott: az akcióval a török állam által Szíriában és Törökországán elkövetett háborús bűntettek és emberjogi kihágások ellen akartak tiltakozni, melyeket a kurdokkal szemben követnek el. Egy másik szemtanú pedig elmondta: a kormánypártiak dühét a kiabálás mellett az válthatta ki, hogy a beszéd közben hárman felálltak és az egyik kurd milícia zászlaját emelték a magasba. Közülük kettőt a biztonsági személyzet szintén eltávolított a teremből; egyiküket állítólag földre is vitték, majd bántalmazták.

Az egy amerikai szervezet felkérésének eleget téve beszélő Erdogan a fenti események láttán csupán rövid időre szakította félbe beszédét. A hatóságok később öt tiltakozót rövid időre előállítottak, de vádemelés nem történt, és sérülés sem, a New York-i rendőrség tájékoztatása szerint.

Az nem tisztázott, hogy pontosan mi történhetett. A New York Timesnak nyilatkozó, neve elhallgatásét kérő nyomozó azt mondta: az erőszakot most valószínűleg a tiltakozók kezdték. Egy másik szemtanú szerint viszont kaotikus összecsapás történt, a felelősség így nem állapítható meg.

Forrás: The New York Times-NYT